Ahad, 17 April 2011

Sajak :Hari Akhir Persekolahan"

Maksud

Pada hari akhir persekolahan, dapat dilihat segelintir murid yang masih membaca buku kerana mereka mementingkan ilmu.Ada juga segelintir murid yang teringat akan pesanan guru manakala segelintir murid lagi berasa sedih kerana mereka akan berpisah dengan rakan-rakan serta guru-guru tidak lama lagi.Selain itu, ada juga segelintir murid yang berasa gembira akan peralihan zaman yang bakal dilalui oleh mereka,iaitu kebebasan, disamping mereka juga akan menempuh alam kedewasaan.


Tema

Jati diri murid untuk mencintai buku dan menghargai ilm.


Persoalan

1. Kepentingan ilmu – ilmu sangat penting dalam kehidupan.Pada hari akhir persekolahan, masih ada murid yang,membaca buku kerana menyedari kepentingan ilmu.

2. Pesanan guru-pesanan guru selalunya akan diingati oleh setiap murid.pesanan ini akan terus diingati oleh mereka selepas tamat alam persekolahan.

3. Kesedihan akibat perpisahan – murid-murid akan berasa sedih kerana terpaksa berpisah dengan rakan-rakan dan guru-guru di sekolah.

4. Alam kedewasaan – apabila berakhirnya persekolahan terutamanya bagi murid disekolah menengah,setiap murid mula melangkah kealam kedewasaan.


Nilai

1. Keprihatinan – prihatin akan pesanan guru sebelum meninggalkan alam persekolahan.

2. Kerajinan dan mencintai – rajin membaca buku walaupun pada hari akhir persekolahan lantaran menyedari pentingnya ilmu.


Pengajaran

1.kita hendaklah menghargai setiap nasihat dan pesanan yang diberikan oleh guru-guru sebelum meninggalkan alam persekolahan demi masa depan yang cemerlang.

2.setiap murid sekolah perlu rajin membaca buku untuk menambah ilmu pengetahuan.

3.kita perlu gigih dalam menimba ilmu demi mencapai kejayaan dalam kehidupan.

4.setiap pengalaman dan kenangan manis sepanjang alam persekolahan perlu dijadikan panduan untuk meniti kehidupan yang lebih mencabar pada masa depan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan